10.04.2014

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing: investorite ja ühiskonna huve ei peaks vastandama

Täna toimub Pühajärvel Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu aastakonverents "Teel Energeetika tõhusama toimimise poole". Traditsiooniline aastakonverents toob kokku oma valdkonna Eesti ja rahvusvahelised tippasjatundjad ning riigi ja ametkonna esindajad, kes arutlevad aktuaalsemate küsimuste üle energeetikasektoris.

"Kaugküttesektor on tervikuna mures viimaste aastate poliitikakursi pärast, kus on astutud mitmeid näiliselt tarbijaid kaitsvaid poliitikasamme, mis on aga sisult populistlikud ja pole reaalset võitu tarbija rahakotile toonud," lausus EJKÜ juhatuse esimees Andres Veske.

Veske sõnul tuleks energeetikas kõige laiemas mõttes vabaneda tarbijate ja investorite vastandamisest. "Kui regulaatorid rakendavad äritegevusele ebamõistlike nõudmisi ja piiranguid, loobuvad ettevõtjad pikaajalistest energeetikainvesteeringutest, sest muudes valdkondades on tulukus kiirem ja kõrgem," selgitas Veske.

Veske sõnul kannatab halva ja ebastabiilse investeerimiskliima tõttu energeetikasse tegemata jäänud investeeringute tõttu ühiskond tervikuna.
Lisaks tõi ta esile, et kaugkütte sektorile tänasel hetkel aktuaalseks teemaks uus Kaugkütte seaduse eelnõu.

"Valitsuse poolt väljapakutud uuel Kaugkütte seadusel on mitmeid süsteemi korrastavaid aspekte, kuid kuna teemadering on keeruline, siis ootame eelnõu menetlemisel valitsuse ja parlamendi poolset kaasamist," lausus Veske.

Ennekõike vajab Veske sõnul täiendavat läbirääkimist see, millisest hinnakriteeriumist alates on otstarbekas ja mõttekas ettevõtetele Konkurentsiameti järelevalvet rakendada ja millisel juhul mitte.

Traditsiooni kohaselt antakse EJKÜ aastakonverentsil välja ka auhinnad parimatele energeetika teemat viimase aasta jooksul kajastanud ajakirjanikele. Sel aastal otsustas EJKÜ autasustada Vikerraadio saatejuht Arp Müller-Mölderit, kes käsitleb Vikerraadio Reporteritunnis energeetikateemasid väga põhjalikult ja nii, et teemasid mõistavad ka tavakuulajad. Lisaks tunnustab EJKÜ "Kapitali" saate meeskonda, kaugkütte temaatika professionaalse ja asjatundliku kajastamise eest.

EJKÜ juhatuse esimees
AS VKG Soojus